"Rusza konkurs #mitosmakuje - do wygrania staże u Karola Okrasy
Polska scena kulinarna ma okazję świętować, właśnie startuje niezwykły konkurs kulinarny „#mitosmakuje”. To wyjątkowa okazja dla kucharzy, by podzielić się swoją pasją, kreatywnością i mistrzostwem.
czytaj więcej >
Odkryj sekrety kulinarnych mistrzów z Karolem Okrasą w Krynicy-Zdroju
Branża gastronomiczna i hotelarska ma niepowtarzalną okazję do wzięcia udziału w ekskluzywnym szkoleniu prowadzonym przez znanych szefów kuchni, w tym wybitnego Karola Okrasę. Wydarzenie, zatytułowane "Szkolenie Kulinarnych Mistrzów z Karolem Okrasą", odbędzie się w dniu 12 marca 2024 w historycznej Pijalni Głównej w Krynicy-Zdroju.
czytaj więcej >
Porady od dietetyka - Mateusz Klimek radzi: rodzaje mięsa drobiowego i ich walory zdrowotne
Cześć! Jako dietetyk, zawsze fascynowało mnie, jak różne rodzaje mięs wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Dzisiaj chciałbym się z Wami podzielić kilkoma ciekawostkami na temat mięsa drobiowego – jego różnych rodzajów i ich walorach zdrowotnych.
czytaj więcej >
Porady od dietetyka - Mateusz Klimek radzi
Hej! :) W dniu dzisiejszym chciałbym podzielić się z Wami moimi przemyśleniami na temat znaczenia mięsa drobiowego w dostarczaniu organizmowi żelaza - niezwykle ważnego minerału w naszym organizmie.
czytaj więcej >
Groźny mit utrzymuje się do dziś
Mit o "faszerowaniu" mięsa antybiotykami i hormonami narodził się prawdopodobnie w USA.
czytaj więcej >
Przez smakoszy to mięso uznane zostało za najbardziej wykwintne
Mięso kacze nie znajduje aż tylu amatorów, ilu ma mięso kurcząt i indyków, ale przez wytrawnych smakoszy uznane zostało za najbardziej wykwintne, podawane na specjalne okazje.
czytaj więcej >
To zagrożenie dla naszego zdrowia i zgrabnej sylwetki
Niewłaściwa dieta i mało aktywny tryb życia prowadzą do gromadzenia się nadmiaru tkanki tłuszczowej.
czytaj więcej >
Nie zapominaj o sosie!
Ważny element prawie każdego dania, o którym nie należy zapominać – sos! Poniżej znajdziesz przepisy na sosy, które podkreślą smak potraw z drobiem w roli głównej.
czytaj więcej >
Jesteś tym, co jesz - wybieraj mądrze!
Wybory żywieniowe, jakich dokonujemy, uzależnione są od wielu czynników, między innymi od naszych preferencji organoleptycznych, wiedzy o produktach i składnikach żywieniowych, od poziomu naszego wykształcenia, ceny żywności czy chociażby tradycji kulinarnych.
czytaj więcej >
Drób - prawidłowy wzorzec żywieniowy
Mięso drobiowe uznane zostało za wzorzec prawidłowo zbilansowany, pod względem ilości i jakości niezbędnych w codziennej diecie aminokwasów.
czytaj więcej >
Od tego co spożywamy każdego dnia, zależy kim jesteśmy i kim będziemy
Od tego co spożywamy każdego dnia, zależy kim jesteśmy i kim będziemy, a codzienne nasze odżywianie, już od okresu prenatalnego aż do późnej starości, służy nie tylko przetrwaniu, ale przede wszystkim naszemu zdrowiu, długości i jakości naszego życia.
czytaj więcej >
Zadbaj o urozmaicony jadłospis
Jak ustrzec się niedoborów pokarmowych? Najważniejszy jest urozmaicony jadłospis!
czytaj więcej >
Pięć posiłków to podstawa!
Najwłaściwszym sposobem odżywiania się jest spożywanie dziennie pięciu małych objętościowo posiłków, o stałych porach, aby nie dopuścić do zbyt długich przerw między posiłkami, ponieważ one nie sprzyjają pracy naszego organizmu.
czytaj więcej >
"Gęsina na świętego Marcina"
„Polacy zaś ten zwyczaj mają / W dzień świętego Marcina gęś tłustą piekają” – pisał barokowy poeta, Kasper Twardowski. Dlaczego jednak nie tylko w Polsce, ale i w całej Europie ,gęsi kojarzone są z postacią świętego?
czytaj więcej >
Indyk słynie z walorów zdrowotnych i smakowych
To, co jemy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, a my najczęściej jemy szybko i nie zwracamy uwagi na składniki odżywcze, jakie są nam niezbędne do skomponowania prawidłowej diety.
czytaj więcej >
Co zrobić, by kurczak był kruchy i soczysty?
Aby danie z kurczakiem zachwycało nasze podniebienia, mięso musi być soczyste i jednocześnie kruche. To sprawi, że rozsmakuje się w nim każdy, kto go spróbuje. Jak to osiągnąć?
czytaj więcej >
Mięso drobiowe najlepszym źródłem białka
Rodzice powinni pamiętać, że w okresie wczesnoszkolnym dzieci rosną i przybierają na wadze skokami.
czytaj więcej >
Pamiętaj o... śniadaniu!
Pierwszy poranny posiłek stanowi podstawę zdrowej diety.
czytaj więcej >
Zadbaj o energię dla swojego organizmu
Do życia i właściwego funkcjonowania nasz organizm potrzebuje energii. Warto zadbać o regularne, zbilansowane posiłki.
czytaj więcej >
Gęsina nie tylko „na świętego Marcina”
W historii naszego kraju gęś zawsze była rarytasem w kuchni i symbolem polskiego krajobrazu. Mamy wielowiekowe tradycje, zarówno w hodowli jak i w przyrządzaniu tego mięsa, a początki ich sięgają aż XVI wieku. Na szczęście, tak niegdyś przez nas ceniona gęsina mozolnie powraca do łask. A co ważne, nie tylko jej wyborny smak odgrywa tu ważną rolę, ale także jej zdrowotne atuty.
czytaj więcej >
Bogactwo smaków, kolorów i aromatów – poznaj kuchnię indyjską
Indie zamieszkują przedstawiciele różnych narodów, grup społecznych, wyznawcy wielu religii, mówiący różnymi językami. Tak samo różnorodna jest kuchnia tego regionu.
czytaj więcej >
Gotowanie na parze nie musi być nudne!
Gotowanie na parze uchodzi za najzdrowszy sposób przyrządzania posiłków. Wszystkie produkty, jakich używamy, zachowują w ten sposób swoje cenne wartości odżywcze. Są też najbardziej dietetyczne, bo do przygotowania tego typu dań nie używamy żadnego dodatkowego tłuszczu, jak w przypadku smażenia.
czytaj więcej >
Grilluj zdrowo i bezpiecznie
Tradycyjna forma grillowania z wykorzystaniem węgla lub brykietu drzewnego nadal jest najbardziej popularna, choć nie brakuje także zwolenników przyrządzania potraw na urządzeniach elektrycznych czy gazowych.
czytaj więcej >