• 150 g kurczaka z pieca 
• 50 g groszku cukrowego 
• 3 pietruszki 
• 3 marchewki 
• brokuł 
• kalafior 
• seler korzeniowy 
• łyżka miodu 
Sos: świeży ogórek, 2 ząbki czosnku, 200 g jogurtu naturalnego, łyżka posiekanej mięty, sól i pieprz do smaku.
Warzywa z kurczakiem i miętą
                    Danie zdrowe, smaczne i kolorowe.
                    
                        
                            
                            
                            
                        
                        
                            Łatwy
                        
                    
                Składniki
                                                                    Wartość energetyczna (kcal/100g):
150
                                
                                
                                
                            
                        150
Przygotowanie
Warzywa pokroić w plasterki, kalafior i brokuł w różyczki, wszystkie warzywa przygotować na parze, układając w garnku lub na sicie od najtwardszych – nie mogą być zbyt miękkie. Mięso natrzeć miodem i włożyć do piekarnika, wyjąć chrupiące. Ostudzone pokroić. Ogórek należy przekroić wzdłuż na ćwiartki, wybrać gniazda, miąższ pokroić ze skórką w kostkę i wymieszać z jogurtem, doprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem. Na koniec dodać miętę. Na półmisku ułożyć sparzone warzywa na przemian z kawałkami mięsa. Całość polać sosem.
    
    
    
Komentarze