• 150 g kurczaka z pieca
• 50 g groszku cukrowego
• 3 pietruszki
• 3 marchewki
• brokuł
• kalafior
• seler korzeniowy
• łyżka miodu
Sos: świeży ogórek, 2 ząbki czosnku, 200 g jogurtu naturalnego, łyżka posiekanej mięty, sól i pieprz do smaku.
Warzywa z kurczakiem i miętą
Danie zdrowe, smaczne i kolorowe.
Łatwy
Składniki
Wartość energetyczna (kcal/100g):
150
150
Przygotowanie
Warzywa pokroić w plasterki, kalafior i brokuł w różyczki, wszystkie warzywa przygotować na parze, układając w garnku lub na sicie od najtwardszych – nie mogą być zbyt miękkie. Mięso natrzeć miodem i włożyć do piekarnika, wyjąć chrupiące. Ostudzone pokroić. Ogórek należy przekroić wzdłuż na ćwiartki, wybrać gniazda, miąższ pokroić ze skórką w kostkę i wymieszać z jogurtem, doprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem. Na koniec dodać miętę. Na półmisku ułożyć sparzone warzywa na przemian z kawałkami mięsa. Całość polać sosem.
Komentarze