pierś z kurczak • 4 płaty tortilli • papryka czerwona • 100 g sera żółtego • cebula; salsa pomidorowa: 2 sparzone i obrane pomidory, cebula, papryczka ostra, ząbek czosnku, oliwa.
Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym
Idealny przepis na lekki lunch
Łatwy
Składniki
Wartość energetyczna (kcal/100g):
150
150
Przygotowanie
Kurczaka doprawić solą i pieprzem, obsmażyć na patelni na złoty kolor i dusić pod przykryciem. Pokroić kurczaka w paski, cebulę w piórka, paprykę w drobną kostkę. Delikatnie zblanszować paprykę z cebulą na suchej patelni. Ułożyć warzywa razem z kurczakiem na tortilli i posypać serem startym na grubej tarce, złożyć tortillę na pół i podpiec na patelni na złoty kolor. Przygotować salsę: pomidory pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać, skropić oliwą. Przełożyć do małego rozgrzanego rondelka, aż składniki zaczną się delikatnie przypalać, gotować aż sos zgęstnieje. Całość doprawić papryczką i podawać z tortillą.
Komentarze