Pieczone udka kacze z sałatką z buraków

Doskonała propozycja na obiad
Średni

Składniki

4 kacze udka • 4 buraki • 2 gruszki • 200 g malin świeżych lub mrożonych • 2 łyżki miodu 2 gałązki rozmarynu • seler • laska cynamonu • limonka • łyżka masła • sól, pieprz

Wartość energetyczna (kcal/100g):
121

Przygotowanie

Udka natrzeć solą i pieprzem, gruszkę pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Obrać seler i pokroić w kostkę o wielkości 2 cm. Całość wymieszać z miodem, dodać laskę cynamonu i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Kacze udka ułożyć między gruszki i selerowe kostki, Piec pod przykryciem w piekarniku o temperaturze 150oC przez około 120 minut razem z burakami zawiniętymi w folię aluminiową. Zapieczone buraki ostudzić, obierać i pokroić w cząstki. Maliny przesmażyć z miodem, a gdy całość zgęstnieje, dodać buraki i rozmaryn. Po zagotowaniu odstawić. Doprawić skórką i sokiem z limonki. Upieczone udka serwować na białych kwadratowych talerzach. Podawać z selerem, gruszkami oraz burakami.

Komentarze