• 4 udka • 600 g młodej marchwi • 500 g listków świeżego szpinaku • 4 gałązki rozmarynu • 4 ząbki czosnku • 2 łyżki oliwy • czerwona cebula • gałka muszkatołowa • dojrzewający ser • 1⁄2 cytryny • 1⁄2 łyżeczki mielonego kminku • sól morska, pieprz kolorowy świeżo mielony
Kacze udka z młodą marchewką i szpinakiem
Składniki
260
Przygotowanie
Udka kacze zamarynować na 3 godziny w płatach czosnku, oliwie, siekanym rozmarynie doprawionym solą i pieprzem. Udka z marynatą przykryć folią i piec przez 40 minut w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 190 st. C. Następnie zdjąć folię i przez kolejne 10 minut piec w temperaturze 220 st. C przypiekając udka na brązowozłoty kolor. Marchew pokroić w słupki i gotować do miękkości. Tak przygotowaną marchew polać sosem z oliwy, kminku, skórki i soku z ćwiartki cytryny oraz miodu. Rozdrobnić listki szpinaku i umieścić na rozgrzanej oliwie na patelni z płatkami czosnku. Dodać posiekaną cebulę, skórkę z ćwiartki cytryny, doprawić gałką muszkatołową. Na koniec dodać pokrojony w kosteczki ser dojrzewający. Udka podawać z marchewką na szpinakowej kołderce.
Komentarze