• sprawiona kaczka (około 2 kg)
• szklanka bulionu warzywnego
• 100 g surowego wędzonego boczku
• 4 jabłka
• 3 łyżki miodu
• 2 łyżki sosu worcester
• kminek
• tymianek
• sól, pieprz
• sprawiona kaczka (około 2 kg)
• szklanka bulionu warzywnego
• 100 g surowego wędzonego boczku
• 4 jabłka
• 3 łyżki miodu
• 2 łyżki sosu worcester
• kminek
• tymianek
• sól, pieprz
Kaczkę umyć, osuszyć. Na zewnątrz i w środku natrzeć solą i mielonym kminkiem. Jabłka pokroić na sześć części, usunąć gniazda nasienne. Miód podgrzać z sosem worcester. Połową sosu posmarować kaczkę w środku, następnie nafaszerować częścią jabłek. Otwór spiąć wykałaczkami lub zszyć. Rozgrzać piekarnik do 160 st. C, kaczkę włożyć do brytfanny piersią do dołu, podlać bulionem, przykryć i wstawić do piekarnika. Piec około 2 godzin. Podczas pieczenia kilka razy nakłuwać widelcem, aby wypłyną tłuszcz, a tuszkę smarować wytworzonym sosem. Po godzinie kaczkę obrócić piersią do góry. Boczek pokroić w cienkie plastry, owinąć nimi pozostałe cząstki jabłek i około 30 minut przed końcem pieczenia kaczki ułożyć obok niej, podlać bulionem. Owoce i kaczkę posmarować resztą sosu miodowego, posypać tymiankiem i piec w otwartej brytfannie. Kaczkę wyjąć na półmisek i obłożyć owocami.
Komentarze