• 150 g cienkich plasterków pieczeni z kurczaka • 200-300 g świeżych listków szpinaku • 120 g fety light • 200 g pomidorków koktajlowych • duży ogórek wężowy • suszone zioła prowansalskie • gałązka świeżego rozmarynu • 2-3 łyżki oliwy • łyżeczka octu balsamicznego • ząbek czosnku zmiażdżonego • szczypta soli morskiej, pieprzu.
Sałatka z pieczonym kurczakiem i szpinakiem
Sałatka z pieczonym kurczakiem i szpinakiem - danie proste, pyszne i zdrowe.
Łatwy
Składniki
Wartość energetyczna (kcal/100g):
140
140
Przygotowanie
Umyć i wysuszyć szpinak, pomidorki pokroić w połówki, fetę w kosteczki, plastry pieczeni z kurczaka w kwadraty. Ogórek obrać, pokroić w cienkie plasterki. Składniki połączyć w szklanej misce. W miseczce utrzeć ocet balsamiczny z solą, który będzie podstawą sosu. Dodać pokrojony drobno rozmaryn, zioła, czosnek i oliwę. Całość starannie wymieszać. Sosem należy skropić sałatkę i obficie oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Komentarze