Lekka sałatka z indykiem

Pyszna, lekka i zdrowa - sałatka z indykiem.
Łatwy

Składniki

• 200 g piersi z indyka • 4 duże liście kapusty pekińskiej • 4 rzodkiewki • 2-3 łyżki oliwy z oliwek • 2 łyżki soku z cytryny • 2 ząbki czosnku • łyżka ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni • pomidor • świeży ogórek, • łyżeczka curry i oregano • 1 /3 sałaty lodowej • 1⁄2 czerwonej papryki • 1⁄2 pęczka szczypiorku • sól morska, pieprz czarny grubo mielony.

Wartość energetyczna (kcal/100g):
140

Przygotowanie

Mięso pokroić w kostkę, natrzeć curry, solą, pieprzem i oregano. Na rozgrzanej patelni grillowej rozgrzać oliwę, dodać zmiażdżony lub posiekany świeży czosnek. Mięso podsmażać obracając kilkakrotnie aż osiągnie złoty kolor. Paprykę pokroić w paski, pomidora w kostkę, ogórka w plasterki. Drobno pokroić sałatę pekińską, lodową ręcznie rozdrobnić na mniejsze cząstki, szczypiorek posiekać, fetę pokroić w drobną równą kostkę. Do szklanej misy włożyć sałaty, pokrojone warzywa, kawałki mięsa, kostki fety. Całość posypać słonecznikiem, oregano, szczypiorkiem, skropić oliwą i sokiem z cytryny, delikatnie wymieszać.

Komentarze