Kurczak w mandarynkach

Kurczak z egzotycznym, cytrusowym posmakiem
Łatwy

Składniki

• kurczak (ok. 1000 g) • 2 łyżki masła • 50 ml likieru pomarańczowego • łyżka miodu • 8 mandarynek • tłuszcz do formy • czubryca zielona • sól, pieprz

Wartość energetyczna (kcal/100g):
200

Przygotowanie

Kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Masło, miód i likier rozpuścić w rondelku i posmarować dokładnie kurczaka. Włożyć piersią do dołu do formy wysmarowanej tłuszczem i piec 30 minut w temperaturze 220C°. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki. Po 20 minutach pieczenia przekręcić kurczaka, polać filiżanką osolonej wody i piec jeszcze 25 minut, polewając sosem z pieczeni, dodać mandarynki. Podawać z ryżem basmati, listkami bazylii i surówką z utartej marchewki i jabłka.

Komentarze