upieczony korpus gęsi • 2 upieczone skrzydełka gęsie, ewentualnie gęsia szyja • 100 g suszonych jabłek • 50 g suszonych kapeluszy podgrzybków • 12 wędzonych polskich śliwek • 4 marchewki • 2 pietruszki • 2-3 liście laurowe • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu • cebula, por, seler • sól
Bulion z gęsi i grzybów leśnych
Bulion to świetny pomysł na wykorzystanie korpusu gęsi
Łatwy
Składniki
Wartość energetyczna (kcal/100g):
30
30
Przygotowanie
Cebulę w łupinie opalić na gazie. Korpus, włoszczyznę, opaloną cebulę, skrzydełka (ewentualnie też szyję) i suszone pod- grzybki włożyć do garnka i zalać dwoma litrami zimnej wody. Dodać ziele angielskie, pieprz, suszone jabłka i liście laurowe. Gotować na minimalnym ogniu 21⁄2 godziny, dorzucić śliwki wędzone i doprawić solą. Trzymać na ogniu jeszcze 30 minut. Bulion przecedzić, wyjąć podgrzybki i śliwki i pokroić je w paski. Bulion podawać z ryżowym makaronem lub pęczakiem na sypko, do każdej porcji dokładać trochę grzybów i śliwek.
Komentarze